KANS op pootjes
Animal assisted Interventions in het onderwijs
‘KANS op pootjes’ biedt psychosociale en emotionele begeleiding en/of coaching voor leerlingen in het onderwijs met honden als co-coach.
De begeleiding wordt vormgegeven door middel van Animal Assisted Therapy & Interventions. Na de aanvraag bij KANS in Onderwijs volgt er een intake met school en ouders. Na een kindgesprek, eventueel gevolgd door een observatie, wordt er een plan van aanpak opgesteld.
WAT
Mensen met een hond ervaren vaak een speciale band met hun dier. Men ervaart het contact als echt en niet oordelend, men voelt zich veilig. Dit speelt een belangrijke rol wanneer er extra begeleiding nodig is. Het veilige gevoel zorgt ervoor dat het contact aangegaan kan worden met de hond waardoor begeleiding makkelijker verloopt. De hond als co-coach werkt drempelverlagend en zorgt voor plezier en contact.
Door middel van het op ondersteunende wijze inzetten van dieren zoals bijvoorbeeld honden, paarden, ezels en andere dieren vindt er optimalisering van therapeutische processen, begeleidende activiteiten en leerprocessen plaats.
Wanneer iemand lekker in zijn vel zit, kan hij/zij zich goed ontwikkelen. Het is ons doel om hierin te ondersteunen en begeleiden. Ouders/verzorgers en school spelen hierin een hele belangrijke rol.
Het is belangrijk om op een plezierige manier aan persoonlijke ontwikkeling te werken. We maken gebruik van veel verschillende werkvormen: parcours uitzetten, behendigheid, gehoorzaamheid, hersenwerk en spelactiviteiten, oftewel Animal Assisted Therapy & Interventions. Hierbij wordt de leerling uitgenodigd om contact te maken met de hond. Honden doen dit vaak op een vriendelijke, speelse en niet bedreigende manier.
DOELEN
- Bewustwording van het eigen gedrag; honden kunnen ons hierbij helpen.
- Ervaringen opdoen door te doen, waarbij de hond wordt ingezet:
– Het verlaagt de hartslag en de bloeddruk en heeft een algemeen kalmerende werking, waardoor er meer ruimte is om te ervaren en te reflecteren.
– Het stimuleert de ontwikkeling van het inlevingsvermogen in anderen.
– Er wordt een gevoel van verbondenheid en verbinding met de ander ervaren.
– Het heeft een positief effect op de eigenwaarde: de hond heeft geen oordeel. - Samen verwerken van gedachten, gevoelens en gedrag. Reflecteren over de activiteit met de hond en onderzoeken hoe deze ervaring ingezet kan worden in het dagelijks leven.
- Bewustwording van emoties en gevoelens door middel van het uitvoeren van activiteiten.
- Deze bewustwording kan ervoor zorgen dat de leerling de ruimte voelt te groeien en te ontwikkelen.